Mi legyen Joe Hart sorsa?

2010.04.08. 17:15

Adott egy fiatal, angol kapustehetség, aki ha megfelelő ütemben fejlődne, akkor évekre megoldhatná az angol válogatott visszatérő kapusproblémáját. Capello már többször is nyilatkozott Hart-ról, abszolút jó véleménnyel volt róla, esélyes, hogy kiviszi a VB-re is 2. vagy 3. számú kapusként. Jelenleg a Birmingham-nél van kölcsönben a Man City-től, ezért is merült fel, hogy mi legyen vele jövőre, mert a sajtó egy része csak ezzel foglalkozik.

 
A tovább után röviden megpróbáljuk összefoglalni ezt a már-már szappanopera jellegű dilemmát.

 
Hart még csak idén lesz 23 éves, éppen áprilisban, de már nagyon komoly tapasztalat van a háta mögött, hiszen 16 éves kora óta már védett alsóbb osztályú csapatoknál. A 05-06-os szezont például végigvédte a negyed-osztálynak megfelelő League Two-ban, a Shrewsbury Town színeiben. Amúgy 2006 nyarán érkezett a klubhoz 19 évesen, tehát nem sajátnevelésű játékos. 2006 októberében már debütált is a felnőtt csapatban, ekkor ugye még Isaksson volt az elsőszámú kapus, de lesérült.
 
2007 első felében 2-szer is kölcsönadtuk, először Tranmare-nek (akkor a League One-ban szerepeltek), de rövid időt töltött itt, majd a Blackpool-hoz került, akiket hozzásegített a play-off kiharcolásához.  2007 nyarán visszatért a City-hez a kölcsönszereplések után, ekkor Sven Göran Eriksson borult le a tehetsége előtt, aki már akkor a legnagyobb angol kapustehetségnek kiáltotta ki. Ebben az időszakban debütált a nagyválogatottban is, igaz azóta nem kapott lehetőséget. Ebben a szezonban már elsőszámú kapusként számított rá Eriksson többnyire, igaz néha Iskasson-nal felváltva védtek (a svéd sérült is volt egy ideig), de 2008-tól, Hughes csapatában már abszolút ő volt a „number one”, hiszen ekkorra Isaksson már távozott.
 
A tavalyi szezonban ő védett egészen 2009 januárjáig, amikor a City-nek lehetősége nyílt leigazolni Shay Given-t, így Hart helye a kezdőben megkérdőjeleződött. Nem mondhatjuk, hogy Hart remekül védett ebben a fél szezonban, de nem is volt katasztrófa, igazából az egész csapat volt katasztrófa tavaly, a sok új össze nem szoktatott igazolás miatt. 2009 nyarán A klub megszerezte Stuart Taylor-t cserekapusnak, így a helyzet adta magát, hogy Hart-ot kölcsönbe adjuk, aki így a Birmingham-hez került, itt viszont már-már klasszis teljesítményt nyújt az újonc csapatnál, nem kis szerepet vállalva a klub óriási menetelésének, hisz újonc létükre a 9. helyen állnak a tabellán.

Ezért is merült fel a kérdés joggal, hogy mi legyen Joe Hart sorsa?
 
Alex McLeish, a Birmingham menedzsere most már hónapok óta „kérleli” a Man City-t, hogy újabb szezonra engedjük át Hart játékjogát nekik, de most igazán beindult az újonc csapat főnöke, mert most már hetente talál ki valamit, hogy miért is lenne jobb Hart-nak ott, mint itt.
 
Részben tökéletesen igaza van, hisz ott elsőszámú kapus, aki ha nem sérül le kb. több mint 30 bajnoki meccsen védhet, plusz a kupameccsek. Összesen 40-45 meccs. Ha valamitől, akkor ettől fejlődhet egy kapus, hiszen a cserepadon nem úgy fejlődik a kapus, ahogyan kell. Nyilatkozott is erről a skót mester: „Joe nem lenne elégedett azzal, ha a Man City-ben nem lenne kezdő.”
 
McLeish arra is gondolt korábban, hogy esetleg végleg megszerzi Hart-ot, vagyis megvásárolják a City-től, de erre a City egyből nemet mondott, de nyitottnak tűntek arra az ötletre, hogy akkor a 2010-2011-es szezont is a Birmingham-nél tölthesse a kapus. Csak azóta eltelt pár hét, így kiderült az is, hogy a Man City most már látható közelségbe került a Bajnokok Ligájához, ami ha valóban sikerülne, lehet nem ártana két tényleg nagyon jó kapus. Legalábbis érezhető egy ilyen logika Mancini tervei alapján:

„Két nagyon jó kapusunk van Given és Hart személyében. A PL szezon hosszú, és ha szerepelsz a Bajnokok Ligájában, az FA-kupában és a Liga-kupában is, akkor szükséged is van két nagyon jó kapusra.”
 
„Beszélni fogok Joe-val a PL befejezése után, hogy mi legyen vele, mert nagyon jó munkát végzett a Birmingham-nél és nagyon sokat fejlődött.”

„Joe ott lehet a VB-n, fiatal és erős kapus, Capello nagyon jól ismeri, és ha úgy dönt, hogy Hart-nak ott a helye a VB-n, akkor az ez jó választás.”
 
Szóval a kérdés adott, mit gondoltok ti, mi legyen Hart-tal? Jöjjön vissza és padozzon sokat, de lehet, hogy ki tudja szorítani Given-t? Vagy maradjon akár még 1 évet, vagy 2-t is, hisz Given két év múlva is még jó kapus lesz alighanem. Esetleg el is lehet adni, amit később lehet, hogy nagyon megbánnánk.
 
Mancini mindesetre örül a szituációnak, hiszen: „Örülök, hogy Joe nagyon jól teljesít, de annak is, hogy vasárnap a Birmingham elleni meccsünkön ő nem léphet pályára.” :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mancityfc.blog.hu/api/trackback/id/tr141905020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

one citizen 2010.04.08. 18:07:18

ez nagyon nehéz döntés igazából

pont azért, mert nem úgy van, hogy na Given 40 éves, még 1 éve van, aztán Hart-é lehet a terep...
Given most lesz 34 éves, kapusoknál ez még nem kor:), idei formáját nézve minimum 1-2 év van még benne, utána majd meglátjuk

Hart-ot sem lenne jó elfecsérelni viszont, gondolom neki sem tetszik az, hogy a Birmingham-nél kellene maradnia még 1-2 évet, és lehet azután sem lenne még első számú kapus a City-nél

ha csak Hart szempontjából gondolkodom, neki az lenne a legjobb, ha eladnánk egy olyan csapatnak ahol évekig stabilan 1. szám kapus lehetne, ha ez épp a Birmingham akkor az, bár egy nagyobb csapat úgyis kivetné rá a hálóját előbb-utóbb(pl. MU, Arsenal vagy akár Pool)

vagy esetleg egy nagy rotálás jövőre a City-nél? de hogy BL meccseken egyik véd, PL meccseken a másik? ez sem tenne tól jót a védelemnek, mert előbb-utóbb az egyik benyel pár potyát, és akkor ott a balhézás akár...

na meg hol van még a BL is ugye:)

én nem tudnék dönteni, de komolyan...

black:roll 2010.04.08. 19:01:00

most eltűnt, vagy csak én nem látom a fogadás topikot jobboldalról?:)
na mind1

tényleg nehéz itt jó döntést hozni, illetve majd csak utólag dől el, hogy az volt-e a jó döntés
pl. tegyük fel bejutunk a BL-be, és úgy kezdünk neki a köv. szezonnak, hogy 4 sorozat van előttünk (PL, BL, FA, Liga-kupa)
Given meg lesérül 4 hónapra, mert eltöri az ujját vagy vmi ilyesmi...
akkor Taylor-on elmehet a szezon is, mert hát nem tartom nagy kapusnak, még csereként sem kapott idén lehetőséget, örülhetünk hogy Given nem sérülékeny...
(kopp-kopp-kopp)

sztem hozzuk vissza, ha sikerül a BL-t kiharcolni, ez eldől most már 1 hónapon belül hisz május 09-én van az utolsó meccsünk, ma már ápr. 08. van:)

Ireland7 · http://mancityfc.blog.hu/ 2010.04.08. 19:31:49

@black:roll: ott van az:)

valóban eltűnt, mert este kavargattam velük, és elfelejtettem visszatenni, de most már ott van:)

a mérleg eddig 1 "nem tudom" és 1 "hívjuk vissza" :)

double 2010.04.08. 19:43:47

azt nem lehetne, hogy Hart marad köv. szezonra ott ahol van, mi meg szerzünk akár kölcsönbe egy Taylor-nál jobb cserekapust?:)

eladni nem szabad, de az ő szemszögéből nézve tényleg a folyamatos játék lenne a jobb, nekünk meg ha van egy még jobb kapusunk, minek paráztatni őket?

pl. Almunia mögött az Arsenal-ak sincs jó cserekapusa, sőt Given is jobb, mint Almunia
ki a Pool cserekapusa? ki a Chelsea cserekapusa?
tehát egyiknek sincs 2 nagyon jó kapusa, hanem max 1...
(ki a Barca cserekapusa, de tényleg?:D)

Vladi Weiss 2010.04.08. 21:18:11

Hát úgy vagyok vele, mint Weiss-sel, kölcsönben sokkal többet fejlődhet.

És mivel Given abszolút megfelelő kapus, sztem 1 évet maradjon mg inkább, ha az neki is megfelelő persze.

Kranczy 2010.04.09. 08:40:51

Ha megyünk a BL-be akkor maradjon nálunk, ha nincs BL akkor 1 évre mehet kölcsönbe a Birminghamhoz. Aztán a következő évben egy kis verseny Givennel, hol ez védene hol az.
De a 2011-2012es szezontól szeretném Hartot látni a kapuba. És onnantól még vagy 10-12 évig.
Az eladásáról hallani sem akarok. ;)

man city 2010.04.09. 13:06:47

tegyük fel, hogy bejutunk a BL-be és elmegyünk a döntőig:DD

ez ugye 2+6+2+2+2+1=15 meccset jelentene
PL: 38 meccs
FA-kupa: ha döntőig megyünk ez is kb. 5 vagy 6 meccs asszemű
Liga-kupa szintén 5-6 meccs

összesen 64-65 meccs optimális esetben:DD
ha lesérül Given, akkor meg pláne

jöjjön csak vissza, itt a helye, de nyilván ne annyit védjen, mint Taylor...

carlitos 2010.04.09. 13:51:36

@double: A barca cserekapusa Pinto, a Celta Vigo-ban védett sokáig.

crazy_horse · http://mancityfc.blog.hu/ 2010.04.09. 14:24:08

fele azt mondja, hogy maradjon, fele azt hogy jöjjön, ezért nehéz döntés, sztem Mancini sem tudja a tutit:)

jól át kell dumálnia majd ezt Hart-tal, hogy jó döntés szülessen

Richards 2010.04.10. 11:48:51

sztem sem akar Hart padozni, főleg egy ilyen szezon után, ahol még a válogatottba is bekerül
(szeptembertől ugye jönnek az Eb-selejtezők és ha ott megragad a válogatottban, akkor előtte a jövő, meg lehet, hogy Capello-t is leváltják majd)

arra meg nincs reális esély, hogy Given-t kiszorítsa, szóval 1 évet maradhat még, a BL már más tészta, akkor megfontolnám a visszahozatalát

viszont Taylor-nak is meccseket kéne adni, különben tényleg lesérül Given 2-3 hónapra, és Taylor úgy áll be a kapuba, hogy 1 év alatt 1-szer védett tétmeccsen kb...

one citizen 2010.04.12. 17:01:09

na most már látszik, hogy mennyire kéne 1 jó kapus a Birmingham-nek a tegnapiak után érthető hogy sürgetik a City-t Hart ügyében:)
süti beállítások módosítása