Good bye Sparky!

2009.12.31. 20:00

2009 több fontos változást hozott a Manchester City életében, de most ebben az írásban Mark Hughes-t szeretnénk jobban "körüljárni", hogy mit hozott a klubhoz, mit alkotott itt és miért távozott végül. Így az év utolsó napján szeretnénk neki is minden jót kívánni.
 
 
Sparky-ról jó hosszan a tovább után.
 
 
 
Hughes-t 2008. június 04-én nevezték ki a City élére, a svéd Sven-Göran Eriksson-t váltotta, amely már nagy visszhangot váltott ki akkor, persze a svéd alatt is voltak nagyon gyenge periódusok a City-nél, de hogy miért éppen az egykori MU legendát nevezeték ki, ezt sokan nem értették. Menedzseri tapasztalata is „csak” Wales nemzetének irányítására és a Blackburn-nél eltöltött 4 esztendőre terjedt ki, ez utóbbiban volt mondható sikeresnek, noha semmilyen trófeát nem ért el a Blackburn gárdájával, de egy nagyon erős középcsapattá hozta fel őket, 7. helyig is sikerült feljönnie, a korábban még kiesés elkerüléséért küzdő klubbal. Nagyjából ez lehetett az, ami miatt Sinawatra, a City akkori thaiföldi tulajdonosa úgy gondolta, hogy az eddiginél jobb anyagi körülmények közé kerülő klubnál Hughes lényegi változásokat tudna hozni és eredményeket produkálni.
 
Pár hónap múlva már újabb tulajdonosi csere történt, 2008 augusztusában már az Abu Dhabi United Group volt a tulajdonos.  Hughes állása is kérdéses volt, de csak 1 pillanatig az új arab tulajdonos kiállt mellette, sőt újabb pénzt szánt nagy volumenű átigazolásokra. Így került a klubhoz 2008 nyarán Robinho 32.5 millió fontért cserébe a Real Madrid-tól, nem kis meglepetésre az átigazolási szezon legutolsó pillanataiban.
 
Itt rá is térnénk arra, hogy kiket is igazolt Sparky:
 
2008 nyara (főbb igazolások)
 
Jó – 24 millió euró
Tal Ben Haim – 7 millió euró
Vincent Kompany – 8.5 millió euró
Glauber – ingyen
Shaun Wright-Phillips – 12 millió euró
Pablo Zabaleta – 9 millió euró
Robinho – 43 millió euró
 
2009 tele (főbb igazolások)
 
Itt már jobban sültek el a dolgok, az itt érkező játékosok beváltak, bár igazán csak az idei szezonban.
 
Shay Given – 10 millió euró
Craig Bellamy – 16 millió euró
Nigel De Jong – 18 millió euró
Wayne Bridge - 13 millió euró
 
A főbb távozó játékosok 2008-2009-ben:
 
Mpenza, Corradi, Sun Jihai, Geovanni, Bianchi, Isaksson, Samaras, Corluka. (Az értük kapott pénz el sem érte a 30 millió eurót.)
 
A 2008-2009-es szezon-t Sparky a vártnál is rosszabbul zárta a csapattal, de ha hozzávesszük a sok nagy igazolást, akkor a katasztrófa sem rossz szó a klub teljesítményre. 10. hely a PL-ben, rossz szereplés a kupában, az Uefa-kupában pedig a legjobb 8 között estünk ki a Hamburg ellen.
 
A PL-ben egy nagy kettősség volt jellemző a csapatra, ez pedig a hazai pálya és az idegenben való játék, míg hazai pályán játszott meccseket tekintve 3. helyen állt a csapat 19 meccsből 13-at nyerve, 6-ot veszítve, csak a MU és a Liverpool volt jobb nálunk. Ezzel szemben idegenben csak 3 csapat volt rosszabb nálunk, hisz 19 meccsből 2 győzelem, 5 döntetlen és 12 vereség született, ami jó 20 ponttal kevesebb, mint a top4-et szorongató Everton vagy Aston Villa idegenben gyűjtött pontjainak száma.

Ez így összességében könnyen eredményezhetett volna cserét a menedzseri székben 2009 nyarán. Az arab tulajdonosok ennek ellenére a folytonosságot és türelmet említve hamar felocsúdtak a tavalyi szezon eredménytelenségéből, és nem kevés elköltendő pénzt tettek Hughes kezébe, hogy nyáron akkor úgy erősítse meg a csapatot, ahogy akarja, azzal a feltétellel, hogy idén már valamilyen eredmény is lesz, akár a top4, akár egy hazai kupa, akár a 70 pontos képzeletbeli határ.
 
Sparky neki is állt, rettentő sok szappanopera dúsította 2009 nyarát, persze ezek nagy részét a Real Madrid bonyolította, de a City is rendesen ott volt a frontvonalon.
 
2009 nyara (főbb igazolások)
 
Gareth Barry – 14 millió euró
Roque Santa Cruz – 21 millió euró
Stuart Taylor – ingyen
Sylvinho – ingyen
Kolo Touré – 18 millió euró
Joleon Lescott – 26.5 millió euró
Emmanuel Adebayor – 29 millió euró
Carlos Tevez – 29 millió euró
 
A nyáron távozók: Vassel, Ben-Haim, Dunne, Elano, Sturridge, Evans, Fernandes, Schmeichel (Itt sem értük el a 30 millió eurós bevételt.)
 
Ekkor már adott volt Sparky feladata, először kényszeresen kerülve volt a top 4-et, mint célkitűzést, de ezzel a kerettel, és a nyáron elköltött több mint 140 millió eurót, világos volt, hogy a tavalyihoz hasonló eredménysor a világ legnagyobb vicce lenne.
 
A felkészülést rengeteg sérülés hátráltatta, de Sparky a kezdésre összeszedte a csapatot, és az első 5 PL meccsen 4 győzelmet aratott a csapat. Ekkor tűnt utoljára úgy Sparky regnálása alatt, hogy a City elérheti az igazán nagy célokat, mert októbertől egészen nagy vesszőfutás következett. Bár a Liga-kupában szépen vettük az akadályokat, elődöntőig, mégis a PL szereplés nyomta rá a bélyegét erre az időszakra. A 8. fordulótól kezdve zsinórban 7 döntetlen következett, ami 14 pontnyi veszteség a maximális 21-hez képest, ráadásul kötelező meccsnek vett ellenfelek is voltak a 7 döntetlenes szériában. Ez kiverte a biztosítékot a szurkolóknál is, de a tulajdonosoknál is vélhetően. Majd elvertük a Chelsea-t, aztán újabb csalódást keltő döntetlen a Bolton ellen. Aztán egy demoralizáló 3-0-s vereség a Tottenham ellen. Majd a drámai Sunderland meccs, ide még visszatérünk.
 
A szezont úgy kezdtük, hogy a top 6-ért harcolunk, de legyen esélyünk a top4-re is, valamint szerepeljünk jól a kupákban is. Ez teljesen reális célkitűzés volt a City részéről. De közbejöttek olyan dolgok, amikre nem feltétlenül számított senki, az egyik ilyen pl. a Liverpool hanyatlása, botlássorozata. Ez a hanyatlás kezdett olyan méreteket ölteni a Pool részéről, hogy sokan már elkönyvelték, hogy a „Big Four” összetétel szertefoszlik, és volt is rá minimum 3 esélyes jelölt a Tottenham, Villa, City trió. Ezt látva az arabokban is érlelődhettek olyan gondolatok, hogy akár már idén el lehet érni a bűvös top 4-et. Ezeket a reményeket látszott lerombolni Hughes és a City döntetlenszériája, de az is, hogy a csapaton nem látszott az ősz folyamán, hogy merre is tart, mikor és hogyan kerül ki a rossz periódusból.
 
Hughes legnagyobb gondja a védelem megszervezésével akadt. Rengeteg gólt kaptunk, ezeknek nagy része teljesen elkerülhető hibákból, amatőr helyezkedési malőrökből, szervezetlenségi okokból születtek. Fejlődésnek jelen itt sem volt látható, Hughes utolsó 3 meccsén 3 gólt kaptunk meccsenként.
 
A másik nagy hiba a középpálya és a támadások szervezettségében volt, illetve ennek hiánya. Egyik meccsen tudtuk irányítani, másik meccsen rohantunk az eredmény után, vagy ötlettelenül próbálkoztunk. Hátrányban mindig rákapcsoltunk, előnyben mindig kiengedtünk, egálból nem tudtunk nagyon elmozdulni. Sok új sztár érkezett, nagyon gyorsan össze kellett volna gyűrni őket ahhoz, hogy szervezett csapatjátékról beszélhessünk már ősszel, de 3-4 hónap után sem volt igazi nyoma, jele ennek.
 
Ebbe bukott bele Sparky. Annak ellenére, hogy a tabellára nézve még semmi nem volt veszve, annak ellenére, hogy elvertük az Arsenal-t, a Chelsea-t, 1 pontot elhoztunk a Pool-tól, és csak drámai csatában az utolsó pillanatban vesztettünk a MU ellen idegenben.
 
És ekkor eljött a Sunderland elleni meccs, a legtöbb Man City drukker aligha sejtette, hogy estére már új menedzsere lesz a csapatnak. Még a meccs vége előtt elterjedtek a pletykák, hogy a lefújást követően bejelentik Hughes távozását, az utódja pedig Mancini lesz. A meccset amúgy drámai csatában, rossz védekezéssel, de emberfeletti küzdéssel behúztuk 4-3-ra, de Sparky már nem is vett részt a szokásos meccs utáni nyilatkozatokban, még a pályán is integetett a szurkolók felé többször. Majd 1-2 órával a meccs utáni véglegessé vált, leváltották Sparky-t a stábjával együtt.
 
Sokakat sokkolt a döntés, másokat csak a leváltás stílusa, néhányan pedig kifejezetten örültek a döntésnek. A karácsonyi időszakban nem kevés szakember megszólalt az ügyben (PL menedzserek jelentős része is), megdorgálva a City-t és a klubvezetést, hogy nem ez a módja a futballban a komoly döntéseknek. Noha a levegőben lógott a dolog, az újságok is arról cikkeztek korábban, hogy mennyi ideje van még Sparky-nak ennyi döntetlennel a háta mögött, amikor végül is megtörtént a váltás, sokan ellentétes oldalra helyezkedettek, ilyen a sajtó.
 
Azt, hogy Sparky-val meddig jutott volna a City-vel, azt nem fogjuk megtudni, de azt, hogy meddig jutott, azt látjuk. Jó pár olyan játékost hozott a klubhoz, akikre a jövőben építeni lehet, sajnos pár olyat is, akikre abszolút nem. Rengeteget fejlődött a klub az elmúlt 1.5 évben infrastruktúrában, marketingben, kommunikációban javult a klub, és sokkal professzionálisabb légkör alakult ki a klub körül, ebben Sparky-nak is jelentős része volt. Az eredményeket sajnos nem tudta hozni, ennek ellenére a klub történelmének egyik legspeciálisabb időszakának volt az első menedzsere, a potenciális idei sikereknek az alapjait ő tette le. ( Ez elég kétértelmű is lehet, persze :).
 
Sparky mérlege a City-nél :
 
77 mérkőzésből 36 győzelem, 16 döntetlen, 25 vereség
 
Inrejúrészletek Sparky-tól az esetről összevágva több interjúból:
 
 "A Sunderland elleni meccs után tájékoztattak arról, hogy azonnali hatállyal felbontják a kontraktusomat. A médiában hallottak ellenére nem kaptam úgymond előrejelzést a dologgal kapcsolatban." - mondta el Mark Hughes.

"Az, hogy az elküldésem után rögtön megnevezték az utódomat, arra enged következtetni, hogy a klub már meghozta a döntését egy ideje. Mérhetetlenül csalódott vagyok, mert nem adták meg arra a lehetőséget, hogy végigvigyem a munkát."

"Nyilvánvalóan mindenki több győzelmet szeretett volna a klubnál, de jó úton haladtunk. Ráadásul nemrégiben az Arsenal-t és a Chelsea-t is legyőztük."

"A szezon elején leültem a tulajdonosokkal, és egyetértettünk abban, hogy a reális célkitűzés a 6. hely és úgy 70 pont elérése lehet."

"Úgy gondolom, hogy méltósággal kezeltem azt a helyzetet, ami a sajtó nagy nyomásának következtében alakult ki velem kapcsolatban."

„Mindazonáltal nagyon büszke vagyok arra, hogy egy ennyire nehéz időszakában vezethettem a klubot.”

„Mindig tudatában voltam annak, hogy mekkora a felelősséggel járnak ilyen luxuskiadások az átigazolási piacon, és hálás vagyok a klubnak a támogatásáért, melynek segítségével nagyon komoly játékosokat hozhattak a klubhoz.”

„Nagyon sajnálom azonban, hogy nem lehetek részese annak a sikernek, ami kétségtelenül bekövetkezik a City-nél ilyen beruházások után."

„Szeretném megköszönni a szurkolóknak a támogatásukat az elmúlt 1.5 évben, különösen ebben a bonyolult időszakban, és sok sikert kívánok a klubnak a jövőre nézve, a Liga-kupa elődöntőjében is, mely a klub első kupa elődöntője 28 év óta.”
 
Sok sikert kívánunk mi is Sparky-nak a jövőben, hogy találjon magának egy új klubot, ahol megvalósíthatja elképzeléseit. Ezzel a három videóval búcsúzunk tőle, az első egy hosszabb videó Hughes pillanatairól, a másik egy tipikus Sparky jelenetsor az idei, Blackburn elleni meccsről:
 

 
 
Ez pedig a Man City elmúlt éveinek egyik legnagyobb arányú győzelme, tavaly szeptemberi PL meccsen, mikor a Portsmouth-t fogadtuk:
 
 
Good luck and good bye Sparky!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ireland7, crazy_horse

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mancityfc.blog.hu/api/trackback/id/tr901635129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shay Given 2010.01.01. 05:17:15

Köszönjük a cikket! Jó ezt így 5:15-kor olvasni :) Nem egy rossz edző, de nem a Citybe való. Mancinivel jobb lesz.

Vladi Weiss 2010.01.01. 10:19:56

hát igen, kissé szédülve végigolvasni nem volt könnyű:), de ígérem józanul is végigfutom még 1szer, színvonalas írás Hughes-ról

Összességében sztem is jobb, hogy váltott a klub, persze majd csak a következő hónapokban derül ez ki igazán, mindenesetre Mancini-vel már most látszik, hogy másképpen játszik a csapat, és ez jobbnak tűnik, mint előtte volt

Az igazolásokat is jó így egyben látni, 1-2 játékos tényleg óriási baki volt:), 1-2 másik viszont teljesen bevált

Hughes-nak pedig sok szerencsét, sztem hamarosan fog kapni állást, és lehet ,hogy egy kisebb célokkal rendelkező klubnál sokkal jobb teljesítményt tud hozni

double 2010.01.01. 14:38:07

fantasztikus búcsúposzt:D

megérdemel egy jó állást Sparky valahol, azért bírtam a mamlasz fejét az oldalvonalon:)

végül is a keret jó részét ő vásárolta, és ha csak Given lenne az egyetlen pozitívum, az már nagy előnye Sparky-nak, de hozott még pár klasszist...
kár azért a sok döntetlenért, egyrészt a saját állásába került, másrészt a csapatnak is hiányoznak azok a pontok

sztem amúgy jó, hogy váltottunk, legalábbis most úgy gondolom

man city 2010.01.01. 15:07:39

ehh ennyit írni róla, kissé időpocséklásnak vélem, de ti tudjátok:)

nem nagy edző, örülök, hogy leléptették, tán kicsit későn is történt meg, de sok luck-ot neki

a Bolton-nál épp kapóra jöhetne, de lehet oda sem kell...

mindenesetre a luxusigazolásokról elfelejtkezhet, nem lesz még 1 ilyen esélye Sparky-nak, de ezt tudja ő is, mondjuk némileg vigasztalhatja a 3 millió fontos végkielégítés, azzal mondjuk én is elszomorkodnék

bye bye Sparky

(Jó +RSC = 45 millió euró, ez azért nagyon üt, közben csak 1 sérülékeny cserecsatárunk van a pénzből lényegében...)

black:roll 2010.01.01. 17:44:37

@Vladi Weiss: ja kicsit hosszú és tömör volt így nem túl tiszta fejjel:)

de megérdemelte Sparky ezt a cikket, noha sztem sem igazi klasszis menedzser
egy jó iparos, tipikus középcsapathoz való edző, ezt bizonyította a Blackburn-nél is, pl. most a bolton-t biztosan bent tudná tartani a PL-ben, de pl. a City-t vagy a Pool-t nem tudná a top4-be bejuttatni, ez az érzésem róla

sok szép meccset játszott vele a csapat, sajnos sok rondát is, majd pár hónap múlva , ha sikeres lesz a csapat, már jobb emlékek jönnek elő vele kapcsolatban

ez az elcsúszás meg óriási, de volt egy amikor felállt és alatt a kispadon az szék felhajtódott, ő meg visszaült, majdnem leesett ott is:D
kicsit szerencsétlen alkat, és közben azért jó fej is:)

crazy_horse · http://mancityfc.blog.hu/ 2010.01.01. 19:02:11

kicsit korábban akartuk kitenni, de nem volt kész:)

mondjuk a Bolton-nál nem rá fog esni a választás sztem, de pl. egy WHU-nél jobban el tudnám képzelni

Richards 2010.01.01. 21:30:04

én is örülök ennek az írásnak, jó volt így végig gondolni azért az elmúlt 1.5 évet, ami kétségtelenül óriási változás a klub életében
eszméletlen mennyiségű pénzt költöttek az arabok, és ennek fejében semmilyen eredményt nem láttak a csapatból, tavaly ugye 10. hely, égések a kupákban stb.
idén már jobban alakultak a dolgok, a tűz közében voltunk, de nagyon necces volt az a sok X, meg az instabil védelem, + ez a sérüléshullám itt az év végére...

összességében érhető az arabok részéről is a váltás, noha sztem is gáz volt így elküldeni "meccs közben", a média és a sajtó rendesen gyalázta a City-t emiatt, talán okosabb diplomáciával elkerülhető lett volna ez is

amit eddig láttam Mancini-től, az is erősít azt a véleményemet, hogy a City jobban járt a váltással
noha én még mindig azt gondolom, hogy talán nem akkora tragédia(nekem, szurkolónak legalábbis) hogy ha nem végeznénk a top4-ben, hanem csak az 5. helyen, de mellette lesz 1 kupánk is

nem lehet biztosra menni, 4 csapat is harcol azért a 4. helyért, ez papíron 25% esély, ha kicsit erősebbnek vesszük a keretünket, akkor mondjuk 35% esély, de még akkor is 65% az esély, hogy a 3 közül vki másnak sikerül
persze hülyeség így %-ban kifejezni, úgy sem ez dönt:), de kb. így tudom szemléltetni
rengeteg nehéz meccs lesz idén, és hát hibázni is fogunk sokat, azt sem titok...

Sparky felemás 1.5 évet töltött itt, de magasabb szintre emelkedett a klub általa is, a többi már Mancini dolga lesz:)

go City!

one citizen 2010.01.02. 00:54:56

kb. mostanra múlott el a szilveszter este hatása:D, még jó, hogy épp hétvége van, és nem hétköznap:)

én abszolút Hughes-párti voltam, de már írtam párszor asszem:), sem a kirúgásának körülményeivel, sem a kirúgásával nem értettem egyet
nyáron újra kellett építeni a csapatot, nemhogy 1 játékost, hanem 5-6 új játékost kellett volna beépítenie 3-4 hónap alatt, ahhoz képest sztem nem volt rossz az, ahol álltunk, mikor kirúgták...

biztos tehet arról, hogy nem úgy alakult a védekezés, ahogy kellett volna, de Lescott is , meg Touré is sáros, a pályán senki nem mondta nekik, hogy maradjanak le a felugró emberről, vagy helyezkedjenek a támadótól 3 méterre rendszeresen
Bridge-ről nem is beszélve...

igazából utólag nincs sok értelme visszasírni, nem is teszem, mert Mancini azalatt a 2 könnyebb meccs alatt tényleg bíztató megoldásnak tűnik, bár sokkal többet nem vonnék le a Stoke és a Wolves elleni 3 pontból még

remélem nem így lesz, de mi lenne, ha kiesnénk most hirtelen az FA-kupából, a Liga-kupából a MU verne ki minket, és a januári meccseken becsúszna 1 vereség 1 döntetlen is ?
pláne, hogy ez egy könnyebb hónap, igazi nagy rangadó nélkül a PL-ben
egyből leváltanánk az olaszt ? semmire jóra nem vezetne az sem, ahogy türelmetlenség sose vezet jóra sehol

az igazolásokért is lehet szidni Sparky-t, de akkor a jókért meg illik dicsérni, De Jong, Bellamy, Tevez, Given az idei sikereknek, vagy jó szerepésnek az alapjai...
melyik menedzsernek nincs olyan nagy igazolása,aki nem válik be ? pl. Wenger-nek ott volt Reyes, Ferguson-nak is volt már jó pár (Verón, Nani stb.)

a váltással pedig nőtt a nyomás a csapaton, egyértelmű cél lett a top4, noha én is úgy gondolom, mint @Richards: , miszerint ezt az évet még rá lehetett volna szánni a csapatépítésre, az alapmagot létrehozni, és nyáron 1-2 helyen betömni a lyukakat, amivel jövőre még a top4-nél nagyobb célok is sikerülhetnek

most ha nincs meg a top4, Mancini-t elküldik ? hát valószínű, nem ?
nem tudom miért jó, ha nyáron jön egy új edző, esetleg hoz 4-5 új embert, elküld 4-5 másikat, nem tesz jót a csapategységnek,az állandó változás, ez fix...

szóval ez most ilyen menekülés a győzelembe állapot, amiben a City van, nyilván jó esélyünk van a top4-re, a hazai kupákban sem lehet leírni a csapatot, de rettentő nagy a nyomás és a tét, hogy kibírjuk-e, azt nem tudom...
remélem igen, mert inkább folytassa Mancini a munkát nyártól is, minthogy megint váltsunk

szóval hajrá City!:)

(bocs, kicsit hosszú lett ez is, valamint nagyon jó a fenti poszt is, és a blogban sem csalódok, nem hiszem, hogy sok csapatnak van ilyen, szubjektív, de mégis objektív blogja, vagy oldala)

Ireland7 · http://mancityfc.blog.hu/ 2010.01.02. 11:19:42

@one citizen: @Richards: szép regényeket írtok ti is:)

de jó volt olvasni, sokan sokféleképpen látják a csapatot, így a jó igazából...

A Man City jövője sokban függ az araboktól ugye, ezért ők diktálnak, de Hughes hirtelen kirúgása előtt nem lehetett rájuk panasz
Hughes kirúgásának is voltak jól látható okai, a kérdés persze a jövő, hogy Mancini is simán távozik nyáron, vagy ő az a menedzser, aki évekig vezetheti a csapatot
(mert ha ő sem lesz megfelelő, akkor már csak Mourinho-ra tudok gondolni potenciálisan...)

bármi lesz a vége, rohadt izgalmas tavaszi szezonunk lesz, a City-nek drukkolva az ember úgyis általában csak idegeskedik, legalábbis eddig így ment ez:)

a célokat tekintve világos a top4-es cél, sztem sem fix ez még, én sem fordulnék fel, ha csak 5-6. hely jutna(+1 kupa legalább), de némi esélyt látok arra is egy nagy tavaszi meneteléssel, hogy a 4.-nél jobb helyen is tudunk végezni, benne van a keretben egy ilyen is akár...
süti beállítások módosítása