Vieira meglehetősen hirtelen került a Man City-hez, nagyjából az átigazolási szezon kezdetekor merült fel először a neve a klubbal kapcsolatban, és az is borítékolható, hogy Mancini is „kellett” ehhez, mert aligha jött volna létre ez az igazolás, ha még mindig Mark Hughes a menedzser. Mancini hívószavára Vieira pár nap alatt döntött és aláírt a Man City-hez 6 hónapra + opcióval a következő 12 hónapra.  
 
 
Ebben az írásban Vieira első nyilatkozatát közöljük le, és őt magát mutatjuk be röviden a tovább után.
 
Patrick Vieira 1976. június 23-án született Szenegálban, de már gyermekkorában Franciaországban telepedett le szüleivel. Több kisebb csapatban is megfordult, de első igazán komoly klubja a Cannes volt, ahol 17 évesen már debütált, de 19 évesen már a kapitányi karszalagot is megkapta, fel is figyeltek rá a sztárklubok, majd 1995-ben az AC Milan igazolta le, ahol viszont minimális lehetőséget sem kapott.  De az Arsenal-t éppen irányítani kezdő Wenger szemet vetett rá és megvásárolta Vieira-t 1996 nyarán, hamar be is illeszkedett a formálódó Arsenal-ba, sőt meghatározója lett az akkori sikercsapatnak.  Jó teljesítményének köszönhetően meg is hívták a francia válogatottba és tagja volt az 1998-as francia VB-keretnek is, mely a végén világbajnok lett, Vieira a döntőben is pályára lépett csereként, 22 évesen. Ő adta a gólpasszt Petit-nek, akkori Arsenal-os csapattársának ahhoz a gólhoz, amivel 3-0 lett és eldőlt a VB-döntő. Innentől kezdve alapember lett a francia válogatottban, ahol 107-szer húzhatta magára a címeres mezt eddig és ez alatt 6 gólt szerzett.
 
Az Arsenal-lal közben egyre több sikert ért el, később csapatkapitánnyá vált Tony Adams visszavonulása után, összességében 3-szoros angol bajnok, 4-szeres FA-kupa győztes lett az Arsenal színeiben, utolsó bajnoki címét a 2003-2004-es szezonban szerezte, akkor az Arsenal veretlenül nyerte meg a bajnokságot.
 
A 2000-es EB-n pedig ismételten tagja volt az Európa-bajnok francia válogatottnak, de ekkor is főleg csereként kapott csak lehetőséget, viszont a döntőben kezdő volt. 2001-ben a Konföderációs-kupát is megnyerte a válogatottal, ő szerezte a döntőben a győztes gólt. A 2002-es VB-n a franciák már a csoportkörben kiestek, Vieira ekkor már mindhárom mérkőzésen pályára lépett. Korábban is csak azért nem volt mindig kezdő, mert olyan játékosok játszottak középen, mint Deschamps, Petit vagy Zidane. A 2004-es Eb-n a franciák a 8 között estek ki a görögök ellen, ekkor Vieira éppen sérült volt. Nem sokkal később a válogatottban is csapatkaptány lett, a 2006-os VB-n, ahol jól is játszott, de a döntőben sérülés miatt le kellett cserélni, végül a franciák 11-esekkel kikaptak az olaszoktól. A 2008-as EB előtt ismét megsérült, így az EB ki kellett hagynia.
 
Visszakanyarodva a klubokhoz, 2005 nyarán a Capello vezette Juventus-hoz igazolt, ahol alapembere volt a bajnokságot nyerő csapatnak. Ezt a bajnoki címet a kirobbanó bundabotrány miatt elvették a Juve-tól, ekkor a csapattól több nagy sztár távozott, köztük Vieira is, aki a Roberto Mancini vezette Inter-hez igazolt 2006 nyarán 4 éves szerződést aláírva, ami éppen most járna le idén nyáron. Itt 3 év alatt 3-szoros olasz bajnok lett, 2-szeres Olasz-szuperkupa győztes. Utolsó idényében az Inter-nél már Mourinho irányítása alatt nem sokszor volt kezdő Vieira, utoljára éppen a szerdai Chievo elleni meccsen lépett pályára, ekkor már nyilvánvaló volt, hogy Vieira a Man City-ben folytatja.
 
 
 
A következőkben Mancini és Vieira mondatai következnek:
 
„Vieira egy világklasszis középpályás, győztes mentalitású és nagyon jól fog illeszkedni a csapatba.”

„Jól ismer engem, de a stábomat is, de ami a legfontosabb a Premier League-ről is mindent tud, amit csak kell. Nem lesz szüksége sok időre, hogy beilleszkedjen.”

„Patrick korának egyik legnagyobb játékosa, szinte majdnem minden címet megnyert már, biztos vagyok benne, hogy a Man City szurkolói is várják már és értékelni fogják a teljesítményét a csapatnál.”
 
 
Vieira-t többek között az is motiválja, hogy bekerülhessen a 2010-es VB-re készülő francia válogatottba, ezért is igazolt a Man City-be, mert úgy gondolta, hogy itt több esélye van játszania, valamint az itteni teljesítménye elég lehet a behívóhoz is, de ahhoz is, hogy a City komoly sikereket érhessen el. A 24-es mezszámot kapta, de a hétfői debütálása még bizonytalan, hisz az utolsó olasz bajnoki meccsén kisebb sérülést szenvedett.
 
 
 
 
„A keret tele van kiváló minőségű játékosokkal, így ezért a csapat ambíciójának is magasnak kell lennie.”- nyilatkozta Vieira.
 
„Nem kell tartanunk attól, hogy azt mondhassuk, hogy elég jók vagyunk ahhoz is, hogy a bajnokságot is megnyerhessük, mert igenis vagyunk olyan jók és csapatként küzdve azt hiszem el is érhetjük ezt a célt.”
 
„Az Arsenal-nál egyszer 15 pontos hátrányban voltunk karácsonykor, de a végén megnyertük a bajnokságot. Minden lehetséges.”

„Azért is jöttem vissza Angliába, mert a Man City egy nagyon izgalmas klub nagy célokkal.”

„Még mindig vannak álmaim a futballban egyik ilyen az, hogy a Premier League-ben újra nyerjek valamit.”

„Nagyon különleges dolgokat érhet el a csapat. Szeretném meggyőzni a vezetést, a csapatot és a szurkolókat, hogy nem azért igazoltam ide, hogy eltöltsek 6 hónapot valahogyan.”

„Azért jöttem ide, hogy valamit adjak a klubnak, úgy gondolom, hogy még sok van bennem és ez a csapat sok trófeát nyerhet még.”
 
 
Vieira-ról részletesebben : http://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Vieira
 
 
(forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Vieira; www.mcfc.co.uk)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mancityfc.blog.hu/api/trackback/id/tr361658246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

black:roll 2010.01.09. 13:22:08

ejj ezek a propaganda dumák:)
mindig ki kell szolgálni az érdekeket:)

de hát egy ilyen tapasztalt, nyertes típus jól jöhet, remélhetőleg tud majd segíteni a csapatnak

bajnoki cím sem lenne rossz, de a top4 sem:D

jó összeállítás amúgy, elképesztően nagy karrierje volt neki, remélhetőleg az utolsó 1.5 évében is nyer pár trófeát :)

Richards 2010.01.09. 13:30:19

tényleg minden elért már, amit lehetett szinte, a következő 6 hónapban pedig remélem igazán hajtani fog, és tényleg hozzá fog tenni a csapathoz, ahogy nyilatkozza is

mondjuk az érdekes lesz, hogy De Jong mellett vagy helyett fog játszani vajon, de a magassága is jól fog jönni majd

az a 24-es mez tök jól néz ki:)

crazy_horse · http://mancityfc.blog.hu/ 2010.01.09. 14:06:55

sztem jó húzás volt megszerezni egy fél évre, mivel ő is motivált, hogy játsszon és jól játsszon, hogy beférjen a VB_keretbe, netán kezdőbe is, ezért sztem meg fogja erőltetni magát

beilleszkedéssel sem lesz sok gondja, így jövőhéten már ott folytathatja, ahol az Arsenal-lal abbahagyta:D

asszem Arsenal-ban az utolsó meccse épp FA-kupa döntő volt, ahol nyertek, ezt itt is megismételhetné akár:)

one citizen 2010.01.09. 15:09:51

sok sikert Veira-nak és köszi az irományt:)

double 2010.01.09. 17:23:12

remek , tapasztalt középpályás, egyérttek Mancini szavaival:9

van még 19 bajnoki meccsünk vissza, sztem max. 10-szer kezdő kb. , viszont bejöhet párszor 60-70. percben, mikor vezetünk, hogy megtartsuk az eredményt

és valamennyire tehermentesíti Barry-t is a védekezés alól, így többet támadhat, ahogy Ireland is , ha mondjuk 4-3-3-ban fogjuk tolni

sztem rendben lesz Vieira, és hasznos lesz

Kranczy 2010.01.09. 22:48:21

A Liga Kupát még nem nyerte meg Angliában.
Itt az ideje, hogy a Citynél teljessé tegye a repertoárt!!!!! ;)

crazy_horse · http://mancityfc.blog.hu/ 2010.01.10. 07:27:26

@Kranczy: még a BL-t sem nyerte meg, erre is van némi esélye a Citynél, de csak némi...:D

Vladi Weiss 2010.01.10. 07:58:22

Várom már, hogy mit fog játszani, vagy hogyan alakul a csapat taktikája, felállása vele .

Az Inter-ben mostanában már nem volt meghatározó, így egy kicsit megkopott már, de sztem nem lesz vele gond.
süti beállítások módosítása